Varför ska jag anlita en trädgårdsarkitekt?

 En trädgårdsarkitekt kan hjälpa dig att skapa en hållbar trädgård efter just dina önskemål.
När ni står där med nytt hus och en stor öppen yta som ska bli den där lummiga härliga trädgården som ni drömmer om, kan det kännas lite skrämmande – var börjar man.
Eller kanske har ni just köpt en villa med uppvuxen trädgård som känns gammal och inte alls passar just er och era behov – hur ska vi gå tillväga, vad ska sparas?
Ofta handlar det om stora investeringar och långsiktiga beslut. Här är det bra att ta hjälp av en trädgårdsarkitekt som kan hjälpa till att samla alla idéer och tankar, se trädgården ur ett annat perspektiv utan att vara hemmablind. Ni kan vara säker på att er trädgård blir vacker, praktisk och funktionell, passar in i omgivningen och matchar ert hus.
Av er trädgårdsarkitekt får ni en skalenlig planritning över trädgården. Nu kan ni välja att anlägga hela trädgården eller välja en del i taget. Idag är det vanligt att man börjar med de ytor man ser, som entrén eller vistas på mest.  Om ni följer planritningen så ni ser att ni fortfarande kan göra hela trädgården som ni tänkt även om ni tar en bit i taget. Men det finns ofta pengar att spara på att köpa in material till hela trädgården på en gång, då det ofta är billigare att köpa större volymer.
Anläggaren ser på planritningen vad som ska göras och komma med förslag på hur maskiner ska kunna ta sig in i trädgården utan att förstöra redan klara ytor.
Av trädgårdsarkitekten kan ni också få en växtlista. Att välja rätt växter till en trädgård är ett omfattande arbete. Det är mycket att ta hänsyn till som jordmån, läge, soltimmar, zonangivelse och det viktigaste – era önskemål på växter.
Att det blir rätt växter från början är en stor ekonomisk vinning. Trädgården ska kännas vacker och proportionerlig efter många år, så här är viktigt att välja rätt träd och buskar som inte upplevs för stora efter några år.
Det är också viktigt att växterna är anpassade efter er som kunder, så ni kan sköta om och hantera växterna så trädgården blir hållbar.
En trädgårdsarkitekt har också kunskaper om materialval och har med sig erfarenheter om hur material och växter samspelar. Till exempel att inte anlägga en rabatt just under ett takutsprång där det blir för torrt eller snöras på vintern. Betongplattor på en garageuppfart som behöver saltas vintertid är inte så lyckad då saltet fräter på betongen.
Materialen i trädgården ska anläggas så det blir lättskött, stålkanter som avskiljer material, kanter för gräsklipparen så man slipper att trimma. Häckar och annat som skuggar gräsmattan ger mossa i mattan – kanske anlägga en rabatt istället? Ja sådant tänker en trädgårdsarkitekt på redan i planeringsstadiet.
Ni som ägare av er trädgård ska kunna anpassa den efter era behov, vill ni odla, kanske spela fotboll, bara slappa med goda vänner, mysa i olika rum och delar av trädgården. Ni avgör och jag anpassar den efter era önskemål.

Designpaket
Vi börjar med ett hembesök eller ett digitalt möte då vi går igenom era tankar och idéer. 
Ni bör ha förberett er med en skalenlig tomtkarta gärna i skala 1:100, har du ingen kan du skaffa den genom din kommun.

Efter första mötet sätter jag mig ner och skissar på ett första förslag som ni får titta på. Det är viktigt att vi har en bra kommunikation så er ritning blir som ni vill.

Designpaketet kommer att innehålla en skalenlig färglagd ritning, där placering av gångar, planteringar, häckar, uteplatser med mera framgår.  
Förslag på växter finns också med.  Även beskrivande dokument med text och bilder.

Detta är ett bra alternativ för dig som själv vill välja växter och material men behöver hjälp med förslag och med stommen. 

Pris från 10 500 kronor
(beroende på tomtstorlek och antal växter)

tRÄDGÅRDSDESIGN

Din trädgård bör vara den plats där du kan koppla av, där du kan se dina barn leka, där du kan känna att dina sinnen får vila och hämta ny kraft.

VÅRA TRÄDGÅRDAR ÄR TILL FÖR ATT VI SKA BLI LYCKLIGA MÄNNISKOR


Jag jobbar med "naturliga" material med förutsättningarna på din tomt och dina önskemål som ledstjärna.
 


Hemma på min kammare skapar jag din nya trädgård utifrån det vi pratat om